Network Menu

Veckans Medlem

Med en SWEA-avdelning i Washington DC är det inte svårt att hitta svenska kvinnor!

I dag ställer vi lite frågor till Sofia Hassander, advokat i Washington DC.

 

SWEA: Hej Sofia, så trevligt att träffa dej idag. Du är advokat hos Grossman Young & Hammond, en advokat firma med fokus på “transcending boarders”, kan du berätta lite om vad ni gör?

Sofia: Vi är en immigrationsrättsbyrå som hjälper våra klienter att flytta mellan USA och resten av världen. Exempel på ärenden vi arbetar med är: säkra arbetsvisum för företagsledare, kandidater med viktig teknisk skicklighet eller banbrytande forskare, green card baserat på investeringar, företräda individer i utvisningsförfaranden eller ge råd till aktivister och förföljda individer i frågor som rör mänskliga rättigheter, rådgivning relaterat till asyl och INTERPOL, samt arbetstillstånd och immigration till resten av världen, inklusive Sverige.

 

SWEA: Kan du ge exampel på där du kan rådgiva en svensk i USA, vad kan en sådan fråga handla om?

Sofia: Det kan till exempel vara någon som kommit hit på ett studentvisum och sedan inser att de vill stanna längre i USA och vill veta vad för olika typer av visumalternativ som finns, någon som har gift eller vill gifta sig med en amerikan och ansöka om green card, någon som har råkat i trubbel med lagen och vill veta hur det påverkar deras visum/green card ansökan, eller ett svenskt företag som behöver flytta anställda från Sverige till USA, eller tvärtom.

 

SWEA: Är du utbildad advokat i USA eller i sverige?

Sofia: Jag har juristexamen både ifrån Lunds Universitet i Sverige och Vanderbilt University här i USA.

 

SWEA: Det har varit många diskutioner om vår nuvarande sitution om reseförbjud mellan alla olika länder under COVID-19, kan du förklara vad som gäller i dagen läge (okt.2020) för en svensk medborgare med att resa ut/in genom USA, europa och sverige?

Sofia: Det är tyvärr lite mer komplicerat än så. Det är många olika tillfälliga reseförbud som gäller för tillfället och vilka som påverkar en enskild individ beror på status i USA, familjeförhållanden, anledning för att resa in i USA etc.

 

SWEA: En annan mycket komplex ”fråga” som diskututeras nu mellan många svenska medborgare, som bor utomlands/USA, och gift med en ”icke” svensk medborgare är att sverige har infört en regel när det kommer till hemflytt till sverige för utlandssvenskar som gör det svårt för svenskar att flytta hem till Sverige tillsammnas. En MYCKET komplex fråga här …Kan du ge oss en insight till detta? Och vad gäller om man har barn tillsammans, får barn automatiskt flytta hem till Sverige med den svenska medborgaren, mor/far.

Sofia: Som sagt, detta är komplexa frågor som beror på förhållandena i de enskilda fallen. Jag kan rekommendera facebook-gruppen “i väntan på familjen” där många som har gått igenom processen eller håller på att gå igenom processen delar sina erfarenheter. För juridisk rådgivning är det bäst att kontakta en advokat.

 

SWEA: Hur kom du först till USA?

Sofia: Som så många andra kom jag till USA för att studera också träffade jag min amerikanska man.

 

SWEA: Råd till en ung svensk kvinna idag…

Sofia  Var trevlig mot alla! det gör livet så mycket trevligare och lönar sig i längden. I Sverige kan vi vara lite kalla och misstänksamma mot folk vi inte känner.

 

SWEA: Berätta lite om din familj

Sofia: Min man är också jurist, vi träffades i law school. Vi har en 5-åring som är besatt av dinosaurier.

 

SWEA: När du inte jobbar –vad gör du helst då?

Sofia: Leker dinosaur eller njuter av ett gott vin pa verandan.

 

SWEA: Vem lagar mat hemma hos dej, du eller din man?

Sofia: Vi tycker båda om att laga mat fast vi tar ofta hjälp av Uber Eats nuförtiden för att hinna med!

 

SWEA: När ni inte äter hemma, var äter ni helst då?

Sofia: Rasika, Little Coco’s, Timber Pizza

 

SWEA: Happy Hour ställe med dina kollegor eller vänner?

Sofia: Zoom sedan 8 månader tillbaka.

 

SWEA: Bok du läser nu?

Sofia: Pachinko

 

SWEA: Netflix, eller annan, TV serie du tittar på nu?

Sofia: Rita, Indian Matchmaking

 

SWEA: Om fem år…?

Sofia: Jag planerar inte några stora förändringar men hoppas hinna med lite mer golf när vi kommer ur småbarnsåldern.

 

Stort tack Sofia för vi fick lära känna dej lite mer idag!

 

Här är länken till Facebook Gruppen “i väntan på familjen” som Sofia hänvisade till;  https://www.facebook.com/groups/607552706053504/?ref=share

 

Nästa Veckans Medlem,

  • Karin Hammar
  • Eva Hansson

 

 Här kan du läsa om tidigare Veckans Medlem