Network Menu

SWEA DC Professional

SWEA DC Professional är nu på gång! Vi håller på att dra igång en DC avdelning av SWEA Professional för er som vill ha inspiration och kontreta ideer för hur ni kan bli mer kompetitiva på arbetsmarknaden och bygga upp ert nätverk!

Vi kickar igång 2021 och “Månadens SWEA DC Professional” med inte mindre än, vår egen swea medlem, Petra, founder of SWEA DC Professional, som själv har gått igenom processen med att byta karriär från utrikeskorrespondent i sverige till mäklare i USA! Här får ni läsa om Petras resa.

PETRA SOCOLOVSKY, MÄKLARE, WASHINGTON DC

Visst är det perfekt tajming! Jag bytte karriär, från journalist till mäklare, och tre månader senare lamslog Covid världen. Kontoret stängde och ingen människa ville köpa hus eller flytta. I nästan två månader hände det inte ett smack på marknaden. Det var så länge folk stod ut.

För då, i april-maj, fick folk nog av att bo trångt. Alla ville ha hemmakontor och egen trädgård eller balkong. Vi hade dessutom hämtat oss från första chocken och börjat vänja oss vid att hålla avstånd, bära mask och bara umgås utomhus.

Folk började leta hus som galna. Och på något konstigt sätt fick min nya karriär som mäklare rejält med luft under vingarna. Jag har fortfarande svårt att vänja mig vid att träffa nya kunder med mask på. Det är så mycket vi läser av ur ansiktuttrycken, oftast helt omedvetet, när vi träffar nya människor. Jag saknar fortfarande innerligt att se människors leenden vid flyktiga möten på gatan eller i affären.

Men vi anpassade oss och livet som mäklare är rätt trevligt.

Att byta karriär helt

Det låter kanske drastiskt att sadla om helt, från att vara journalist till att jobba som mäklare, men det var något jag funderat på länge. Livet som frilanskorrespondent för Sveriges Radio hade på ett sätt skämt bort mig. Jag var van vid att göra långa radioinslag för Studio Ett och dokumentärer för P1 Kultur, från länderna där jag bodde. Jag hade hamnat i Amsterdam via studier på universitetet där och sen bara stannat kvar eftersom det gick väldigt bra att frilansa därifrån. Efter nio år i Nederländerna var jag sugen på något nytt och min blivande man och jag flyttade till Madrid där våra två pojkar föddes.

Det var ett fantastiskt liv. Min man frilansade för amerikanska radion, National Public Radio, och jag för Sveriges Radio. Vi bodde i en gammal patriciervilla i bergen utanför Madrid och barnen växte upp i naturen och följde ofta med oss på reportageresor till Portugal och Marocko.

När min man blev erbjuden ett jobb i Washington DC kunde vi inte motstå ett nytt äventyr utan flyttade. Barnen var 4 och 7 år och började på en tvåspråkig skola i DC. Jag fortsatte med frilanseriet och gjorde reportage och dokumentärer åt P1 från USA. Men jobbet var lite ensamt och jag ville ha kollegor. Jag började titta på ett fast jobb och vickade ett tag på radion (NPR) i Washington DC och hade en projektanställning på Världsbanken. Men när min man reste i jobbet, körde allt ihop sig med fasta arbetstider och barnpassning. Jag vet att många familjer fixar att kombinera två heltidsjobb och barn, men vi hade det kämpigt.

Livspusslet är mycket svårare att få att gå ihop i USA än i Sverige eftersom det inte finns någon betald föräldraledighet. USA är faktiskt det enda landet i OECD som inte har en nationellt reglerad betald föräldraledighet. De som har råd anställer en nanny eller betalar för barnomsorg som på vissa ställen kan kosta mer än college. De som har familj i närheten, lutar sig mot dem och får hjälp med barnpassning. Men väldigt många amerikaner, särskilt kvinnor, slutar jobba när barnen är små. När barnen börjar skolan vill dessa mammor ofta börja jobba igen, men deltidsjobb med arbetstider på vardagar klockan 9-15 växer inte på träd i USA. Jag har skrivit spaltmetrar av artiklar som journalist om detta sorgliga faktum. Men det löser ju ingenting. I USA får föräldrar, och särskilt mammor, hitta en väg runt systemet.

Jag började titta lite på hur andra svenskar löst det i USA. Genom mitt engagemang i Svenska Skolan för Barn i Washington DC och i SWEA BUS (Barn Utomlands och Svenska språket) hade jag byggt upp ett stort nätverk av utlandssvenskar runtom i världen. Och jag trodde mig snart se ett mönster i USA. Många svenska kvinnor hade startat eget för att kunna kombinera familj med jobb. En av mina svenska online-vänner jobbar som bröllops- och porträttfotograf. En annan har en butik med svenska varor. Här i Washington DC har många av mina vänner fått jobb som lokalanställda på ambassaden, med många svenska anställningsförmåner.

Svenska mäklare utomlands

En sak jag märkte när jag såg mig omkring på sociala medier och i min vänkrets var att förvånansvärt många svenskor verkade jobba som mäklare. Det där med hus har alltid fascinerat mig. Att äga sitt boende är nyckeln till att bygga upp kapital i de flesta länder och successiva lägenhetsköp, renoveringar och försäljningar har gett mig- och senare även min man- den ekonomiska friheten att ha ett spännande men rätt dåligt betalt jobb som frilansjournalist. Jag har ägt, renoverat och sålt i Sverige, Nederländerna, Spanien och USA.

Som den journalist jag ändå är, började jag intervjua mina mäklarvänner om deras jobb. De delade generöst med sig av sina erfarenheter och bilden jag fick av jobbet var att det är tufft i början. Mäklare jobbar på kommission och det tar tid att bygga upp verksamheten. Jag skulle inte räkna med att ha någon ordentlig inkomst de första åren, sa de. Först efter fem år börjar det gå av sig självt. Det gäller alltså att tänka långsiktigt, ha besparingar och göra upp en plan för 5-10 år.

Men jobbet lät omväxlande, utmanande och potentiellt lukrativt. Det var värt ett försök. Jag gav mig själv två år. Det var bara att ta fram studievanan igen och pressa sig igenom licenskurserna så snabbt som möjlig. Sen hade jag tur och fick gå med i en av de bästa och mest seriösa mäklarfirmorna i stan, där jag lär mig jobbet från grunden. Jag vill inte utmana ödet, men det har gått väldigt bra hittills och jag har haft enormt mycket att göra.

Jag jobbar med köpare och säljare, hyresvärdar och hyresgäster. I USA har köpare också en mäklare som representerar deras intressen och förhandlar för dem. Mycket av min tid går åt att hjälpa köpare hitta bostäder, helst innan de kommer ut på den öppna marknaden. Just nu finns det mycket fler köpare än säljare på marknaden här i Washington-området och konkurrensen är hård om bostäderna. Det gäller alltså att kunna förhandla och lotsa köparen genom processen så att de vinner budgivningen.

Många av mina kunder är också expats och de uppskattar att jag kan förklara kontrakten och den ganska komplicerade processen för att köpa hus i USA. Jag vet hur den skiljer sig från hur man gör i många andra länder. En del av mina kunder är svenskar som ska flytta till USA och behöver hjälp med att hitta något att hyra. Jag har även hjälpt vänner hyra ut sina lägenheter här i Washington DC. Jag jobbar också med säljare och hjälper dem förbereda sina hus och lägenheter inför försäljningen, genom att hitta hantverkare, målare, trädgårdsfirmor och staging-företag som kan piffa till bostaden så att ägaren får så mycket som möjligt för det. Jag älskar den här biten. Den skandinaviska, lite avskalade stilen, är perfekt för att skapa ett hem som ser exklusivt och mysigt ut, men som samtidigt är neutralt nog för att en köpare ska kunna se sig själv i huset.

Nackdelen med jobbet är att mäklare jobbar när klienterna har ledigt och tid att titta på hus. Det betyder en hel del jobb på kvällar och helger. För mig är det inget större problem, eftersom jag som journalist är van vid konstiga arbetstider. Mina barn är stora och klarar sig utan mig.

Drivkraft

Det som kanske förvånat mig mest med det här nya jobbet är hur spännande det är. Adrenalinet flödar när förhandlingarna hettar till. Det är mycket som står på spel. Att köpa hus är för många det största ekonomiska beslutet de någonsin fattat. Jag inser det enorma ansvar jag har att lotsa mina klienter rätt och vilken gåva deras tillit är.

Den största kicken är när en affär går i lås och jag ser hur lyckliga mina klienter är över sitt nya hus. Eller när en säljare känner att de fått ett bra pris och att deras hus är i goda händer.

I säljlitteruren talas det ofta om vad det är som driver en. Vad är det som göra att man orkar när det tar emot? I mitt fall är det just den här känslan av att ha hjälpt en annan människa eller familj hitta ett hem där de kan känna sig trygga och trivas. Ett hem där de till och med kan klara av en pandemi.

För mer information om SWEA DC Professional, har en ide eller vill vara med, kontakta washingtondc(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org